Международната общност изрази тревога от последните събития в Судан и осъди

...
Международната общност изрази тревога от последните събития в Судан и осъди
Коментари Харесай

ООН, Aфриканският съюз, ЕС и САЩ осъдиха насилието в Судан

Международната общност изрази паника от последните събития в Судан и осъди насилието в страната. С изказвания излязоха Организация на обединените нации, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Русия, Египет, Саудитска Арабия също  призоваха за преустановяване на военните дейности. В същото време Чад затвори границата си със Судан.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу  Гутериш осъди конфликтите сред суданската войска и паравоенната група.  Това сподели в изказване секретарят му Стефан Дюжарик.

„ Генералният секретар изрично осъжда експлоадирането на военни дейности и приканва водачите на тези страни неотложно да спрат военните дейности, да възстановят спокойствието и да стартират разговор за разрешаване на рецесията „, сподели той. 

Освен това се акцентира, че  Гутериш приканва страните от района „ да поддържат усилията за възобновяване на реда и връщане към пътя на прехода “ на Судан от военна към цивилна администрация.

Той също по този начин предизвести, че по-нататъшното повишаване на напрежението в страната „ ще има опустошителни последствия за жителите и ще утежни в допълнение така и така нежната филантропична обстановка „.

Африканският съюз (АС) прикани в събота за преустановяване на огъня в Судан. „ Председателят енергично приканва всички страни, въоръжените сили и силите за бързо реагиране, по-специално, неотложно да спрат унищожаването на страната, суматохата на популацията и кръвопролитията „, съобщи Муса Факи Махамат, ръководител на Комисията на Апелативен съд.

Факи прикани интернационалната общественост към единение, с цел да накара страните неотложно да прекратят военните дейности и да се върнат на масата за договаряния за приемлив завършек на рецесията за всички “.

В събота държавният секретар на  САЩ Антъни Блинкън прикани в „ Туитър “ всички участници в спора в Судан  да спрат насилието и да избегнат по-нататъшни ескалации.

Дълбоко угрижен за известията за ескалиране на насилието сред суданските въоръжени сили и силите за бърза поддръжка. Поддържаме връзка с екипа на посолството в Хартум – сега всички са регистрирани „, съобщи Блинкън. Призоваваме всички участници неотложно да спрат насилието и да избегнат по-нататъшни ескалации или активизиране на войски и да продължат диалозите за разрешаване на нерешените проблеми, добави той.

Европейският съюз (ЕС) изрично осъжда експлоадирането на принуждение сред суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка и прикани за незабавни стъпки за преустановяване на военните дейности. Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел. 

Европейски Съюз настоятелно приканва всички страни да покажат водачество и да се ангажират с неотложно преустановяване на военните дейности. В този сериозен миг би трябвало да се даде приоритет на заглушаването на оръжията, деескалацията на обстановката и разрешаването на разликите посредством разговор “ , настоя Борел. 

Припомняме, че от дни тлее  напрежение сред паравоенни сили и армията на страната.  Спорът сред двете страни е концентриран към прехода към гражданско ръководство.

Паравоенните сили за бърза поддръжка настояват, че са поели контрола над летището и президентския замък . От своя страна армията уточни, че паравоенните са се опитвали да завладяват военния щаб.

Ситуацията все още е много неразбираема.   Най-малко 9 цивилни са убити,  а борбата се е разпростряла в жилищни квартали в столицата и прилежащите градове.

Суданската държавна телевизия заяви, че е имало конфликти и в централата ѝ.

Очевидци оповестяват за пукотевица и в доста други елементи на страната отвън столицата, в това число в Мерове, в дарфурските градове Ел Фашер и Ниала.

След преврата от октомври 2021 година генерали ръководят страната посредством Суверен съвет. Паравоенните сили са под командването на вицепрезидента на съвета военачалник Мохамед Хамдан Дагало. Междувременно армията се управлява от военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан, който е началник на Суверенния съвет.

Превратът от 2021 година постави завършек на интервал от повече от две години, когато военни и цивилни водачи си поделяха властта.

Западните сили и районните водачи приканиха двете страни да се върнат към договаряния, ориентирани към възобновяване на гражданското ръководство. Руското посолство също е обезпокоено от ескалацията на насилието и прикани за преустановяване на огъня.

Източник: news24sofia.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР